Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı – 17 Haziran 2025

Haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyreden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi güne yüzde 0,06 yükselişle 9.355,81 puandan başladı.

6 milyar dolar ihracat hedefi

Endüstriyel mutfak ekipmanları alanında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük fuarı olan HOSTECH by TUSİD, tüm dünyadan ve Türkiye’den en büyük toptancıları ve satın almacıları İstanbul’da buluşturdu.

Hakan Kara, enflasyonun etkisini gittiği restoran üzerinden anlattı: “Enflasyon sadece alım gücünü azaltmakla kalmıyor, kaliteyi düşürüp insanları vasata mahkûm ediyor”

Hakan Kara, enflasyonun etkisini gittiği restoran üzerinden anlattı: “Enflasyon sadece alım gücünü azaltmakla kalmıyor, kaliteyi düşürüp insanları vasata mahkûm ediyor”

Son dakika | İstanbul Park el değiştirdi

Bir süre tartışmaların gündemi olan Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapan İstanbul Park, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) yönetimine geçti. Haberi TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, duyurdu. Sürece ilişkin bilgi veren Üçlertoprağı ilk …

Uzmanlardan altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirme

Uzmanlar altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirmede bulundu. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı piyasaların odağına yerleşirken, uzmanlardan gelen farklı görüşler Bankanın faiz indirim sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak