CHP’li Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’ndan Gelen Cevap Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, yargı bağımsızlığına dair endişelerini dile getirerek Adalet Bakanlığı’na yedi önemli soru yöneltmişti. Bakanlık tarafından verilen cevapları inceleyen Tanrıkulu, Türkiye’de yargıya duyulan güvenin tarihin en düşük seviyesine indiğini belirtti. Yurttaşların yüzde 80’inin yargıya güvenmediğini vurgulayan Tanrıkulu, yargının ekonomik ve sosyal sorunların ardından en büyük sorunlardan biri haline geldiğine dikkat çekti.
Bakanlığın cevapları incelendiğinde, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ilgili yapılan herhangi bir çalışmanın olmadığının belirtildiğini aktaran Tanrıkulu, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Sadece 2020 yılından bu yana kaç hakim ve savcının görevden alındığına dair istatistiklerin verildiğini belirten Tanrıkulu, 2021 yılında 117, 2022 yılında 228, 2023 yılında 34, 2024 yılında 41 ve 2025 yılının ilk beş ayında ise 22 hakim ve savcının görevden alındığını açıkladı.
Tanrıkulu, HSK’nın istatistiksel verileri tutmadığını, bakanlığın da yargı mensuplarının hangi sebeplerle şikayet edildiği konusunda bilgi vermediğini belirterek Türkiye’de yargıya duyulan güvensizliğin temel nedenlerinden birinin bu eksiklikler olduğunu söyledi. Tanrıkulu’nun Adalet Bakanlığı’na yönelttiği sorulardan bazıları şunlardır:
- Son 5 yıl içerisinde, hâkim ve savcıların bağımsızlığını zedeleyebilecek şekilde herhangi bir siyasi baskıya maruz kaldığına dair kaç şikâyet yapılmıştır? Bu şikâyetler hakkında hangi işlemler gerçekleştirilmiştir?
- Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının yargı bağımsızlığına etkisi hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır? HSK’nin daha bağımsız hale getirilmesine yönelik bir yasal düzenleme planlanmakta mıdır?
- Son 5 yıl içerisinde, yargı mensuplarının meslekten ihraç edilmesi veya yer değiştirmesiyle ilgili kaç karar alınmıştır? Bu kararların gerekçeleri nelerdir?