DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

DİSK-AR tarafından Yayınlanan Ücret Kayıpları Raporu 2025

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025 yılının Mayıs ayına ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerini (ücret, maaş ve aylık) 176 milyar 600 milyon TL kadar erittiği bilgisi yer aldı. Ayrıca, asgari ücretin 2025’in ilk dört ayında enflasyona karşı 2.953 TL oranında eridiği vurgulanarak “Bu durum asgari ücretin Temmuz 2025’te zamlanmasını zorunlu kılıyor.” ifadelerine yer verildi.

DİSK-AR’ın hazırladığı aylık Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun üçüncüsü 7 Mayıs 2025’te yayınlandı. Vergi, kesintiler ve enflasyon nedeniyle yaşanan kayıpları değerlendiren rapor, işçilerin, memurların ve emeklilerin gelirlerindeki erime ve alım gücündeki düşüşü ele aldı.

Kritik Durum

Enflasyon ve kesintiler, emek gelirlerini ciddi şekilde etkilerken, vergi ve kesintiler nedeniyle harcanabilir gelirler azalmaktadır. Enflasyon, harcanabilir gelirlerin satın alma gücünü olumsuz yönde etkilemektedir.

2025’in Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına ait emek gelirlerindeki birikimli kayıpları ele alan rapora göre, resmi enflasyonun işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarında yarattığı toplam kayıp büyük boyutlara ulaştı.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te TÜİK tarafından açıklanan yüzde 13,36’lık dört aylık resmi enflasyonun emek gelirlerinde yarattığı toplam kayıp en az 176,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Hangi Grup Ne Kadar Kaybetti?

DİSK-AR, bu kaybın ilerleyen aylarda artarak devam edeceğini öngörmektedir.

Rapora göre, 2025’in ilk üç ayındaki resmi enflasyonun sadece işçi ücretlerinde 100,4 milyar TL, memur maaşlarında 34,8 milyar TL, emekli aylıklarında ise 41,4 milyar TL kayıp yarattığı belirtilmiştir. Üç aylık toplam kayıp ise 176,6 milyar TL olarak hesaplanmıştır.

Bir örnek vermek gerekirse; 22.105 TL olan net asgari ücrette yaşanan kayıp 2.953 TL olarak gerçekleşti. Bu durum, asgari ücretin Temmuz 2025’te zamlanmasını kaçınılmaz hale getirmektedir.

Rapora göre, asgari ücretin 31.400 TL olan bir buçuk katı gelire sahip bir işçinin enflasyon kaybı 4.195 TL olurken, asgari ücretin 40.700 TL olan iki katı düzeyinde gelire sahip bir işçinin enflasyon kaybı 5.311 TL olmuştur. Enflasyon karşısında, asgari ücretin 2,5 katı gelire sahip (50.000 TL civarı) bir işçinin kaybı 6.310 TL iken, asgari ücretin 3 katı düzeyinde gelire sahip (78.000 TL civarı) bir işçinin kaybı 7.478 TL olarak gerçekleşmiştir.

Related Posts

Osmaniye’de taksici esnafı: Kazancımız sadece masraflara yetiyor

Osmaniye’de taksici esnafı bir yıldır gelirlerinin aynı olmasına rağmen giderlerinin arttığını ifade etti. Esnaf Aydın Alibekiroğlu, “Yedek parça fiyatları, özellikle işçilik ücretlerinin aşırı artması nedeniyle kazanılan para inanın bazen tamir …

Kız öğrencilere güç veren destek

Getir’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle 2022 yılında başlattığı ‘Teknolojide Kız Öğrencilere Destek Burs Fonu’, mühendislik alanında lisans eğitimi alan kız öğrencilere burs imkânı sunuyor.

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Yargıtay’dan emsal kira bedeli kararı!

Son dönemde ev sahibi-kiracı kavgalarının temel nedenlerinden biri bankalara yapılan kira ödemelerinin açıklamasız yazılması. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kira ödemesinde banka dekontuna “kira bedeli” yazılmasa bile sözleşme varsa bu ödemenin kira olarak sayıldığını belirtti. Yargıtay kararına göre açıklama kısmı boş olsa da kiracı haklı konumda bulundu.

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Milyonerler sayısı arttı halkın serveti düştü: Türkiye’de gelir eşitsizliği derinleşiyor

UBS’in yayımladığı son servet raporu, Türkiye’de gelir eşitsizliğinin ne kadar derinleştiğini gözler önüne serdi. Raporda öne çıkan veriler, servetin toplumsal etkilerini yeniden tartışmaya açtı.