Telefonlar için yeni etiket zorunluluğu

Avrupa Birliği, Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Yeni Düzenlemeyi Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uygulanacak etiket sistemi ile 20 Haziran 2025’ten itibaren Avrupa’da satılacak tüm yeni telefon ve tabletlerin kutularında ‘enerji verimliliği, pil performansı, yazılım desteği ve tamir edilebilirlik’ gibi bilgileri içeren etiketler kullanılacak. ShiftDelete’nin haberine göre yapılacak değişiklikler, enerji verimliliği etiketlerinin yalnızca beyaz eşya gibi ürünlerle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen bu etiketleme sistemiyle, kullanıcıların ürün tercihinde daha bilinçli karar verebilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kriterlere göre; üreticilerin cihazları darbelere, toza ve suya karşı dayanıklı şekilde üretmesi gerekiyor. Ayrıca cihazlarda kullanılan bataryaların, en az 800 tam şarj-deşarj döngüsünden sonra dahi kapasitesinin en az yüzde 80’ini koruyabilmesi şart koşulacak.

UYGULAMA ESKİ ÜRÜNLERİ KAPSAMAYACAK

Etiket sisteminin önemli maddelerinden biri de tamir edilebilirlik olacak. Üreticilerin, bir cihaz satıştan kalktıktan sonra yedi yıl boyunca yedek parça sağlaması ve bu parçaları en geç 5 ila 10 iş günü içinde temin edebilmesi gerekiyor.

Buna ek olarak, satış sonrası yazılım güncellemesi desteği de zorunlu tutulacak. Cihazların piyasadan kalktıktan sonra en az beş yıl daha güncelleme alması şartı, üreticilerin uzun vadeli destek sunmasını gerektiriyor.

Uygulama, 2025 öncesinde satışa çıkan ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Ayrıca bu yeni etiket sisteminin, yalnızca Avrupa pazarıyla sınırlı kalmayıp dünya genelinde de standart haline gelmesi bekleniyor.

Related Posts

İran düşürülen İsrail İHA’larının sayısını açıkladı

İran, 13 Haziran’dan bu yana İsrail saldırılarında 130 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü açıkladı.

İspanya’dan AB’ye İsrail çağrısı: ‘Cesaretli olun’

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB Dışişleri Bakanları toplantısında mevkidaşlarından İsrail-AB Ortaklık Anlaşması’nın derhal askıya alınmasını, silah ambargosu uygulanmasını ve İsrailli sorumlular için bireysel yaptırımlar talep edeceğini açıkladı

‘Pandora’nın kutusu’ açıldıktan hemen sonra, İran Dışişleri Bakanı Moskova’ya vardı

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısı sonrası İran Dışişleri Bakanı Arakçi, acil temas için Moskova’ya gitti. Kremlin, rejim değişikliği senaryolarına karşı uyarırken İran ve Rusya, olası yeni adımları değerlendirecek.

PJAK, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı: Örgüt silah bırakacak mı, İsrail-İran çatışmalarına nasıl bakıyor?

PJAK, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı: Örgüt silah bırakacak mı, İsrail-İran çatışmalarına nasıl bakıyor?

Akdeniz’de 4,4 büyüklüğünde deprem

AFAD, Akdeniz’de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

İmamoğlu’nun diploma davasına bakan hakim değişti

Hakimler ve Savcılar Kurulu Kararnamesinin yayınlanması ile çok sayıda yargı üyesinin görev yeri değişti. Yaşanan gelişme ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan diploma iptal davasına bakan 5. İdare Mahkeme Başkanı değişti