Türkiye, Suriye için 2 model önerecek

Türkiye ve Suriye Arasında Ekonomik İş Birliği Anlaşması Yapıldı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara – Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşma ile gümrük kapılarında yapılan aktarmalı taşımaların sınır illerine taşınması ve ardından sonlandırılması kararı alındı. Aynı zamanda, ekonomik entegrasyon için CEPA müzakerelerine başlanması kararlaştırıldı. Suriye, Türkiye’nin tecrübesine ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim programları ve saha ziyaretleri düzenlenecek. Ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ve yeniden imarı için kamu-özel işbirliği ve yap-işlet-devret modelleri hakkında da tecrübeler paylaşılacak.

Türkiye’nin Suriye’ye İhracatında Artış

Türkiye’nin 2025 yılının ilk dört ayında Suriye’ye ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak 1 milyar doları aştı. Bu artışın ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha da güçlenecek. İki ülke arasında yapılan görüşmeler neticesinde gümrük kapılarındaki aktarmalı taşımaların sınır illerine taşınması ve sonlandırılması hususunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca, ekonomik entegrasyon için CEPA müzakerelerine başlanmasına karar verildi. Türkiye, Suriye’nin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programları düzenleyerek destek sağlayacak. Bu kapsamda ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ve yeniden imarı için de işbirliği yapılacak.

Hedef 30 Milyar Dolarlık İhracat

Türkiye’nin dış ticaret verilerine göre, 2024 yılında yurt dışı müteahhitlik sektöründe 28 milyar 600 milyon dolarlık proje gerçekleştirildi. 2025 yılı için belirlenen hedef ise 30 milyar dolar. Türkiye, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması arasında 43 firmayla 2. sırada yer alıyor.

Tüketici Koruma Çalışmaları ve Gümrüklerdeki Denetimler

Bakan Bolat’ın açıklamalarına göre, tüketici koruma çalışmaları kapsamında 2025 Nisan sonu itibarıyla toplam 157 bin 80 firma denetlendi ve 630.1 milyon TL ceza kesildi. Ayrıca, 1 Ocak-23 Mayıs 2025 döneminde gümrüklerde 19 milyar 680 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi.

Related Posts

Osmaniye’de taksici esnafı: Kazancımız sadece masraflara yetiyor

Osmaniye’de taksici esnafı bir yıldır gelirlerinin aynı olmasına rağmen giderlerinin arttığını ifade etti. Esnaf Aydın Alibekiroğlu, “Yedek parça fiyatları, özellikle işçilik ücretlerinin aşırı artması nedeniyle kazanılan para inanın bazen tamir …

Kız öğrencilere güç veren destek

Getir’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle 2022 yılında başlattığı ‘Teknolojide Kız Öğrencilere Destek Burs Fonu’, mühendislik alanında lisans eğitimi alan kız öğrencilere burs imkânı sunuyor.

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Yargıtay’dan emsal kira bedeli kararı!

Son dönemde ev sahibi-kiracı kavgalarının temel nedenlerinden biri bankalara yapılan kira ödemelerinin açıklamasız yazılması. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kira ödemesinde banka dekontuna “kira bedeli” yazılmasa bile sözleşme varsa bu ödemenin kira olarak sayıldığını belirtti. Yargıtay kararına göre açıklama kısmı boş olsa da kiracı haklı konumda bulundu.

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıta bir büyük zam daha geliyor: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Milyonerler sayısı arttı halkın serveti düştü: Türkiye’de gelir eşitsizliği derinleşiyor

UBS’in yayımladığı son servet raporu, Türkiye’de gelir eşitsizliğinin ne kadar derinleştiğini gözler önüne serdi. Raporda öne çıkan veriler, servetin toplumsal etkilerini yeniden tartışmaya açtı.