Deprem felaketinden sonra küllerinden doğmaya çalışan Hatay’da yüzbinlerce kişi çadır ve konteyner kentlerde yaşamına devam ediyor. Şehirde sosyal hayatı güçlendirmek adına atılan her adım da hayati bir önem taşıyor. Bunlardan biri de daha önce farklı alanlara dokunan Cumhuriyet Seferberliği projesi oldu. Sabancı Topluluğu, deprem bölgesinde yerel kalkınmayı güçlendirmek için ‘Cumhuriyet Seferberliği’ kapsamında Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Proje ile deprem yüzünden bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşların geri dönmesi, kadınların ve gençlerin ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması, yeni iş fırsatlarının yaratılması ve bölgesel bir girişimcilik ekosistemi oluşturulması hedefleniyor.
‘GİDENİ GERİ GETİRMELİYİZ’
Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın işbirliğiyle hayata geçirilen merkezin açılışında konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Çok büyük bir felaket yaşadık. Ardından şehirlerimize yardımlar geldi. Ama hepsi 1 hafta, bir ay sonra gitti. İlk zamanlar yardımların fotoğrafları çekildi ve sonra maalesef Hatay yalnız kaldı. Biz bir günlük seferberlik yapmıyoruz. Sonuna kadar burada kalacağız. Kuluçka merkezimizdeki girişimler kanatlanana kadar bu şehirde desteğe devam edeceğiz” dedi. Depremden sonra Hatay’da yaşayanların üçte birinin göç ettiğine vurgu yapan Alper, “Nüfusun büyük bölümü artık burada değil. Biz insanları buraya getirmek istiyorsak Hatay’ı yeniden yeşertmeliyiz. Sosyal adımlar atmalıyız. Okullar yapmalı, öğretmenleri getirmeliyiz, iş imkanı yaratmalıyız. Eğitim ve kalkınma bir Cumhuriyet meselesi. O yüzden kuluçka merkezi çok önemli” diye konuştu.
‘BURADA UMUT OLMAK ZORUNDA’
6 Şubat depremlerinin acısını hala yaşadıklarını vurgulayan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında 2 yıl boyunca toplam 22 bin Sabancı Gönüllüsü 48 şehirde toplam 270 etkinlik düzenledik. Bu adımlara da devam edeceğiz. Şimdi Hatay’da da bu yüzden varız. Çünkü burada ‘umut’ olmak zorunda. Tıpkı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduğu günlerdeki mücadele gibi… Atatürk’ün meşhur sözündeki gibi, “Hatay her bir Cumhuriyet sevdalısının, tüm Türkiye’nin, hepimizin ‘şahsi meselesi.” Gönüllülerimiz de bu anlayışla hareket ettiler. Cumhuriyet’i kutlamanın ötesinde Cumhuriyet’i yaşattılar. Bu topraklara olan sevgilerini, inançlarını gösterdiler” diye konuştu.
1200 KİŞİYE ULAŞILACAK
Hatay’daki kuluçka merkezinin Sabancı’nın ‘Bu topraklardan kazandığını, bu toprakların insanıyla paylaşma’ prensibinin bir örneği olduğunu vurgulayan Alper, “Özellikle gençlerimize ve kadınlarımıza iş kurma ve yürütme konusunda yetkinlikler ve beceriler kazandıracağız. İşbirliği ağları, bağlantılar kuracağız.Eğitim programlarımız, hızlandırılmış mentorluk ve fikir geliştirme platformlarımızla, Sabancı Topluluğu’nun teknoloji ve insan kaynakları gücünü seferber ediyoruz. 1000’e yakın Sabancı Gönüllüsü bu merkez için çalışmış olacak” dedi. Proje kapsamında, Habitat Derneği tarafından “Gençler, Girişimciler ve Girişimci Adayları için Temel Girişimcilik” ve “Kadın ve Kadın Kooperatifleri için Dijital Pazarlama ve Finansal Risk Yönetimi” eğitim programları hayata geçirilecek. Söz konusu eğitimlerle, en az yarısı kadın olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiye ulaşılması hedefleniyor.